Kunstwerk na uitgebreide renovatie weer geopend
De 65 meter hoge Arsenaaltoren, het grootste kunstwerk van Zuid-West Nederland en onderdeel van het attractiepark “Het Arsenaal” is weer als nieuw. Na een uitgebreide renovatie kunnen de gasten vanaf 7 juli weer omhoog met de glazen lift om vanaf het 45 meter hoge platform van het 360 graden uitzicht over Vlissingen, het achterland en de zee te genieten.
De Arsenaaltoren
De 65 meter hoge uitkijktoren heeft op 45 meter hoogte een uitzicht platform met een 360 graden panorama over Vlissingen, het achterland en de Westerschelde met de voorbijgaande scheepsvaart.
Bij helder weer kijk je over de Westerschelde langs Cadzand tot aan Knokke.
Het komen en gaan van de loodsboten en de passerende scheepsvaart zorgt voor een afwisselend schouwspel.
De toren is het baken van Vlissingen en een kunstwerk op zich. Loek Grootjans, een internationaal gerenommeerd kunstenaar tekende voor het grafisch ontwerp van de toren en de tekst “Ergens ben ik anders ben ik nergens”.
De lift
De bezoekers worden met een glazen lift naar het uitzichtplatform op 45 meter hoogte gebracht.
De constructie is in die zin uniek, dat er geen lift schacht aanwezig is. Vanuit de lift zelf ervaart men direct het uitzicht over de stad en de zee. De transparante glazen constructie laat de ruimte vrij voor het artistieke lijnenspel van de in zwart, wit en rood geschilderde ijzeren balken.
De kunstenaar
De grafische schildering en tekst “Ergens ben ik anders ben ik nergens” op de toren zijn van de hand van de kunstenaar Loek Grootjans en opgeleverd in 2000.
Loek Grootjans, geboren in 1955 te Arnemuiden was na zijn jeugd aldaar uitgevlogen naar Breda. Toen al een vooraanstaand kunstenaar werd hij in 2000 gevraagd om de Willem III Kazerne te Vlissingen als Artist in Residence te betrekken. Een van zijn eerste opdrachten was het conceptueel ontwerp voor de Arensaaltoren, een door de Gemeente Vlissingen uitgeschreven competitie waarvoor Grootjans uiteindelijk de opdracht won.
Tijdens het uitvoeren van het concept werd Grootjans regelmatig door de schilder gebeld “is het kleurvlak zoals je wilt?” of “ kijk eens uit je raam, zijn de letters groot genoeg? “. Vanuit zijn atelier kon Grootjans namelijk uitstekend zien hoe het werk vorderde.
De vissers uit Arnemuiden waren zeer trots op het ontwerp van hun voormalige dorpsgenoot, hij verwoordde namelijk precies wat ze ver van huis op zee voelden “Ergens ben ik anders ben ik nergens”. Daags na de onthulling van Grootjans’ ontwerp gaven ze als eerbetoon midden in de nacht, kort voor het uitvaren, onderaan de toren een vol saluut van zeven scheepshoorns.
Loek Grootjans is een internationaal gerenommeerd en veelbesproken kunstenaar. Als conceptueel kunstenaar zijn het zijn ideeën die ten grondslag liggen aan zijn werken.
De filosofische tekst is gerelateerd aan de stad aan zee. Afhankelijk van de positie tot de toren kun je verschillende teksten lezen. De volledige tekst is alleen waarneembaar bij een rondgang rond de toren. De toren zelf is op deze wijze een integratie van architectuur, ruimte, schilderkunst en filosofie.
De tekst “Ergens ben ik anders ben ik nergens” van Loek Grootjans is geïnspireerd op werk van Georges Perec, een Franse schrijver waar hij veel bewondering voor heeft. Voor Grootjans was dit grafisch ontwerp bijna vanzelfsprekend in het Vlissingse profiel van tekens en bakens.
De tekst verwijst naar de kracht van de zee, het magische van reizen, het zich verplaatsen zowel in ruimte als in iemand anders. Het is een filosofische vraagstelling waarop alleen gereageerd kan worden met paradoxale antwoorden, maar wel in termen van expanderende tijd en ruimte: verleden, heden en toekomst; hier en daar; eeuwige en onophoudelijke bewegingen. Vragen die kunstenaars en filosofen zich altijd gesteld hebben en waarop de kunstenaar díe beelden weet te scheppen, waardoor ongrijpbare gedachten vorm krijgen.
Loek Grootjans heeft de Arsenaaltoren tot stemvork van deze overpeinzingen gemaakt. De tekst duwt de gedachte voor en achteruit. De lezer is ergens en nergens, en wie hij is blijft ongewis; anders ben ik. Deze ruimtelijke en tijdelijke onbepaaldheid, die nergens zo sterk aanwezig is als aan de stroom van de rivieren en mogelijk nog meer aan de monding van de rivier in de zee, is een wezenskenmerk van het werk van Loek Grootjans. Deze toren visualiseert niet alleen de aard van de plek hier maar is ook het ankerpunt van het raadsel. Behalve zijn werk als beeldend kunstenaar met exposities in binnen en buitenland heeft Loek Grootjans ook verschillende boeken en teksten gepubliceerd.
Bronvermelding
http://www.kunstinvlissingen.nl/2000/01/01/loek-grootjans-ergens-ben-ik-anders-ben-ik-nergens/
Verlicht
De Arsenaaltoren is middels een uitgekiend verlichtingsplan van New Urban View, die ook de Kloveniersdoelen en het oude stadhuis in Middelburg recent hebben verlicht, aangelicht. Het uitzicht platform kan nu verschillende kleuren uitstralen en ook de buitenzijde van het gebouw is aangelicht.
De toren kan voor exclusieve arrangementen zoals een bruiloft of zakelijke bijeenkomst afgehuurd worden.